Tryffeldoftande jordärtskockssoppa med pilgrimsmusslor och bacon
Portioner: 4 personer
Pilgrimsmusslor eller kammusslor som de egentligen heter har en något smörig smak och passar förträffligt bra till både bacon och tryffel. I den här rätten serveras de tillsammans med en härligt krämig, slät och ljuvligt tryffeldoftande soppa gjord på jordärtskockor. Något som också går väl ihop med tryffel. Det här är ett väldigt enkelt recept, men fantastiskt gott och är ett givet inslag på min nyårsmeny då det känns lyxigt. Själva soppan går också bra att göra dagen innan och förvara i kylen. Om du gör det så tillsätt tryffeloljan precis innan du hettar upp soppan istället för när det står i receptet.Pilgrimsmusslor, eller kammusslor som de egentligen heter, är en slags skaldjur som har en något smörig smak. De passar bra i många olika rätter, till exempel i en krämig soppa gjord på jordärtskockor och tryffel. Rätten är enkel att laga men kan kännas lyxig, särskilt om den serveras på nyår. Soppan kan också göras dagen innan och förvaras i kylen, och tryffeloljan tillsätts precis innan man värmer upp den.
Ingredienser
- 4 st pilgrimsmusslor
- 300 gram bacon
- 300 gram potatis
- 400 gram jordärtskockor
- 3 dl grädde
- 2 st schallotenlökar
- 5 dl kycklingbuljong
- 2 msk smör och olja för stekning
- Tryffelolja för smaksättning
- Ärtskott för garnering
- salt och peppar
Instruktioner
- Skala och skiva jordärtskockor och potatis, samt finhacka schalottenlöken. Stek allt i smör och olja i en stor kastrull eller traktörpanna tills det får en härligt gyllengul färg. Gör detta tillsammans med lite salt och peppar. Tänk dock på att rätten får mycket sälta av både buljongen och baconet.
- . Tillsätt därefter vitt vin och koka tills schalottenlöken mjuknar. Häll på buljong, låt koka upp och häll över den blivande soppan till en stor bunke. Stavmixa allt tills du får en fint grynig vätska. Sila tillbaka den stavmixade basen genom en fin sil så du får bort allt det gryniga och klumpiga. Du vill helst att soppan skall vara helt slät.
- Koka sedan upp soppan och tillsätt grädde samt tryffeloljan, låt sedan soppan stå och sjuda på låg värme och red med Maizena tills du får en önskad konsistens. Akta så det inte bränner i botten.
- Fräs sedan det tärnade baconet i en panna på hög värme. Lägg i tärningarna i den kalla pannan så blir de extra krispiga. När pannan är riktigt varm lägger du i pilgrimsmusslan i tillsammans med baconet och fräs tills den får en fin färg, vänd och upprepa. Musslan skall inte stekas för länge utan bara få en snygg yta, då den lätt blir lite gummiartad i konsistensen om den tillagas för länge. 1 minut på varje sida brukar räcka bra.
- Lägg över allt bacon i en skål med lite hushållspapper och torka av allt överblivet fett, häll upp soppan, lägg i pilgrimsmusslan och strö över baconet. Garnera med ärtskott.
799 kr
Fångstmetod: Vildfångad