Rödtungarullader med puré på grillad blomkål och en krämig skaldjurssås.
Portioner: 2 personer
Rullader på rödtunga är en festlig och läcker huvudrätt som inte kräver så mycket arbete att tillaga. Rätten serveras med en krämig skaldjurssås och en puré på grillad blomkål. Receptet är för 2 personer och tar ungefär 40 minuter att tillaga. Rödtungafiléerna fylls med en blandning av paprika, schalottenlök, creme fraiche och räkor eller kräftstjärtar, sedan rullas de ihop och steks till gyllenbruna. Serveas med skaldjurssås och puré på grillad blomkål.
Ingredienser
Puré på grillad blomkål
- 250 gram Potatis
- 250 gram Blomkål
- 1 msk Smör
- 0.5 dl Grädde
- Salt & peppar
Krämig skaldjurssås
- 0.5 st Schalottenlök
- 1 dl Grädde
- 1 dl Vitt vin
- 1 st Vitlöksklyfta
- 1 msk Creme fraiche
- Skaldjursfond
- Salt & peppar
Rullader på rödtunga
- 1 st Rödtunga filéer per person (120-160g)
- 20 gram Paprika, röd
- 10 gram Schalottenlök
- 1 msk Creme fraiche
- 5 st Räkor eller kräftstjärtar
- 1 st Ägg
- Salt & peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°C och på grill om du har en sådan ugn. Under tiden ugnen värms upp så skala potatisen och koka i kastrull.
- Skiva blomkålen, lägg på en plåt och pensla med solrosolja och krydda med några nypor salt. När ugnen blivit varm ställ plåten i övre delen och rosta blomkålen tills gyllene, ca 10 min. Vänd därefter blomkålsskivorna och rosta en kort stund även på andra sidan.
- Sila av potatisvattnet och lägg potatisarna i en bunke tillsammans med blomkålen. Tillsätt en halv dl mjölk/grädde (du kan även använda potatisvattnet för en lättare måltid) och mixa med en stavmixer tills blandningen är slät. Lägg i en klick smör i purén och smaka av med salt och peppar.
- Om du vill förbereda purén till lite senare så häll över den i en plastpåse och försegla med en klämma och gör en knut. När det är dags att servera så kan du värma påsen i ett vattenbad.
Krämig Skaldjurssås
- Fräs en halv schalottenlök tillsammans med ett kryddmått hackad röd chili och vitlöken i smör och olja och krydda med salt och peppar.
- Slå över 1 dl vitt vin, alternativt matlagningsvin och låt koka ned.
- Häll på 1 dl grädde och en halv dl mjölk under vispning och låt sjuda under ett par minuter. Vill du inte att persilja och dill skall synas i såsen så tillsätter du även det nu så detta silas av.
- För en slät sås så sila över såsbasen till en kastrull med hjälp av en tesil eller motsvarande.
- Tillsätt en matsked crèmefraiche, smaka av med skaldjursfond och red vid behov såsen med maizena.
Rullader på rödtunga
- Hacka shalottenlök och paprika så fint som möjligt. Lägg därefter dessa på lite hushållspapper och låt vätskan rinna av. Är det mycket vätska i paprikan kan det ibland behöva pressas ur lite vatten.
- Gör samma procedur även för räkorna eller kräftstjärtar, även dessa behöver vattnas av på hushållspapper.
- Vispa ett ägg i en bunke och tillsätt därefter löken och paprikan. Klicka i en msk crèmefraiche och de hackade räkorna samt en nypa salt och peppar. Tillsätt även finhackad dill och persilja efter smak.
- Vik filéerna dubbelt och gör rullader med ett hål i mitten, filéerna skall bakas stående i detta recept inte liggandes. Knyt ett snöre runt rulladerna så de behåller formen. Ställ därefter rulladerna i den smorda formen och fyll dem med röran.
- Ställ in rulladerna mitt i ugnen och låt dessa bakas i 10-15 minuter beroende på ugn.
- Ta ut, lägg upp, garnera med färska kryddor, servera och njut!
Tips: Det kan vara lite trixigt att få till rulladerna i början men man kommer på tekniken efter ett tag. Om man vill göra dessa lite enklare så går det att klä t.ex. nedre delen av pappröret som aluminiumfolien ofta sitter på i gladpack. Smörj in den inplastade delen med lite olja så släpper det ännu bättre. Då får du proffsigt homogent stora hål i varje rullad!
756 kr
Fångstmetod: Vildfångad