Maki sushi är ris med rå fisk inrullat i noritang. Förutom fisk och ris är det vanligt att man även använder andra ingredienser.
Hur man kokar riset
Skölj och tvätta av riset flera gånger i kallt vatten. Låt riset rinna av i en sil. Lägg riset tillsammans med vatten i en kastrull, låt koka under lock i 3-4 minuter. Ta kastrullen från plattan och sänk till svag värme. Sätt tillbaka riset på plattan och låt det dra på svag värme i 15 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt riset stå med locket på i 15 minuter. Lägg riset i en skål. Blanda vinäger, salt och socker i en annan skål, rör om tills allt löst sig. Häll blandning över riset och rör om väl. Låt riset svalna innan du börjar göra rullarna. Färdiggjord sushivinäger finns att köpa i välsorterade matbutiker.Montering
Uppdelning
Servering
659 kr
Fångstmetod: Vildfångad
1290 kr
Fångstmetod: Vildfångad
Så här gör du maki sushi
Yield: 4 personer
Materials
- 800 gram färdigkokt sushiris
- 0.5 dl risvinäger
- 3 msk socker
- 1 tsk salt
- 1 paket nori (gjort av sjögräs)
- 200 gram Laxrygg
- stark chilisås
- 1 dl majonnäs
- 1 st salladslök
- 1 st avokado
- 1 st gurka
- 1 st mango
- 4 msk rostad sesam
- rullmatta
- 800 gram färdigkokt sushiris
- 0.5 dl risvinäger
- 3 msk socker
- 1 tsk salt
- 1 paket nori (gjort av sjögräs)
- 200 gram SALMA
- stark chilisås
- 1 dl majonnäs
- 1 salladslök
- 1 avokado
- 1 gurka
- 1 mango
- 4 msk rostad sesam
- rullmatta
Instruktioner
- Börja med att koka risetenligt anvisningarna.Medan riset kokar skär du SALMA-laxen på längden i 2 cm tjocka skivor.Skär gurka och mango på längden i ca 1 cm tjocka skivor, samt avokado i tunna klyftor.
- Blanda risvinäger, salt och socker i en skål.Rör tills allt har lösts upp.Häll lite vätska över riset, lite i taget, och vänd försiktigt.Riset ska vara klibbigt men inte vått.
- Vi rekommenderar att du har en liten skål med kallt vatten till hands för den händelse riset klibbar fast i händerna eller kniven.Doppa då händer eller kniv i vattnet.
- Täck bambumattan med plastfolie.Lägg ett noriark på rullmattan och lägg på riset.Riset ska läggas i ett ca 7 mm tjockt lager på noriarket.Lämna 2 cm fritt utrymme i ena änden av noriarket.Här använder vi slutligen lite krossade riskorn för att klistra igen makirullen.
- Lägg laxryggen, avokado, gurka och rostad sesam på riset.Rulla ihop noriarket till en fast rulle.Ta bort bambumattan.Se till att skarven sitter på undersidan och skär rullen i 8 bitar.