Lyxig fiskgratäng med rödtunga och räkor

Portioner: 4 personer
Här kommer ett enkelt och sagolikt gott recept på en lyxig fiskgratäng som passar lika bra till fest som till vardags. När ni gör den här rätten, beräkna med fördel för fler personer då gratängen både kommer vara uppskattat men även bra som matlåda. Det går också att förbereda gratängen innan gästerna kommer och ställa in ca 15 min innan det är dags att äta. Då får du mer tid för att umgås.
Söker du efter ett enkelt, men ändä lyxigt recept pa fiskgratäng? Denna lyxiga fiskgratäng med rödtunga och räkor är både fantastiskt smakrik och lätt att förbereda. Och det bästa av all - det är en väldigt mångsidig rätt, som passar lika bra till fest som till vardags. När du gör denna gratäng, förbered med fördel för fler personer, eftersom den är uppskattad av alla och också fungerar bra som matlåda. Du kan också förbereda gratängen innan gästerna kommer och ställa in den i ugnen ca 15 min innan det är dags att äta, så att du kan njuta av sällskapet utan att behöva oroa dig för maten.

Ingredienser

Gratäng

  • 800 gram potatis
  • 600 gram rödtungafilé
  • 200 gram räkor
  • 4 st äggulor
  • 1 msk grädde
  • salt och peppar efter smak
  • 1 msk smör
  • 2 dl riven ost

Sås

  • 2 st schallotenlökar
  • 2 st klyftor vitlök
  • 2 msk skaldjursfond
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja för stekning
  • 1 st mild chili
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk hackad dill och persilja
  • 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • Maizena för redning

Instruktioner

  • Börja med att koka upp vatten med lite salt i samtidigt som du skalar potatisen. När vattnet är varmt lägger du i potatisen och kokar i ca 20 minuter. Använd en potatissticka för att kontrollera när potatisen är klar.
  • Samtidigt som potatisen kokar så finhacka schallottenlök, vitlök och chili. Fräs detta i smöret och oljan i en kastrull tills blandningen får en gyllene färg
  • Tillsätt skaldjursfonden och rör runt. Häll därefter på vin och låt koka ner under ett par minuter för att sedan tillsätta matlagningsgrädden. Låt detta stå och sjuda på plattan samtidigt som du skalar räkorna. När såsen har sjudit en stund, red med lite maizena tills det får en lagom tjock konsistens. Tillsätt dina hackade färska kryddor, rör runt och ta av från värmen.
  • Vispa äggulor tillsammans med salt och peppar, tillsätt därefter grädden till gratängen och blanda väl. Häll av det mesta av vattnet från potatisen och häll över potatisen i en stor bunke. Spara lite av potatisvattnet för att göra moset med. Använd en potatisstomp eller annat lämpligt verktyg för att göra moset med. När du mosat potatisen vispa ner ägg och grädd-mixen till potatisen. Tillsätt därefter potatisvatten lite i taget och blanda tills du fått en önskad konsistens på ditt mos.
  • Bred ut moset i en ugnssäker form så det blir ett jämntjockt lager, lägg på fiskfiléerna i ett jämnt täcke, lägg på räkorna på fisken och häll över såsen. Bred ut den med en sked så det täcker fisken och baka i ugn på 225°C i 10-15 min. Efter halva tiden strö över eventuell ost.
  • Garnera gratängen med några kvistar dill och persilja samt servera tillsammans med en fräsch sallad.
Share on Facebook
756 kr
Fångstmetod: Vildfångad
1095 kr
Fångstmetod: Vildfångad