Så här gör du laxspett

Här kommer ett enkelt tips för dig som gillar att grilla norsk lax -- använd grillspett. Om du använder trä spett lägg dem i blöt någon time innan du skall grilla så att de inte börjar brinna.
Sätt bitarna på spetten med lagom avstånd. Inte för tajt. Ungefär 4 gånger 4 cm är en bra storlek på laxbitarna.
Pensla bitarna med olja. Inte för mycket, för då kan det droppa ner på glöden och flamma till. En bra grej är att använda sig av en neutral olja som tål hög värme, t.ex. rapsolja.
Eftersom laxen är i mindre bitar så kommer spettet bli klart fort. Så var beredd att snurra på spettet och ta av dom i tid så att dom inte blir torra.
Då så. Då var det klart.
Häll över lite chili och vitlöksolja och servera med en god fänkolssallad
Måltid: Fisk recept, Grillrecept, Laxrecept, middag, Tillagningstips
Keyword: lax
Författare: Norskfisk.se

Materials

  • Norsk Lax
  • Grillspett
  • Neutral olja

Instruktioner

  • Blötlägg spetten
  • Skär laxen i lagom lika stora bitar (ca 4x4cm)
  • Pensla bitarna med olja
  • Trä på laxbitarna med jämna mellanrum
  • Eftersom laxen är i mindre bitar så kommer spettet bli klart fort. Så var beredd att snurra på spettet och ta av dom i tid så att dom inte blir torra.
  • Häll över lite chili och vitlöksolja och servera med en god fänkolssallad

Maki sushi är ris med rå fisk inrullat i noritang. Förutom fisk och ris är det vanligt att man även använder andra ingredienser.

Hur man kokar riset

Skölj och tvätta av riset flera gånger i kallt vatten. Låt riset rinna av i en sil. Lägg riset tillsammans med vatten i en kastrull, låt koka under lock i 3-4 minuter. Ta kastrullen från plattan och sänk till svag värme. Sätt tillbaka riset på plattan och låt det dra på svag värme i 15 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt riset stå med locket på i 15 minuter. Lägg riset i en skål. Blanda vinäger, salt och socker i en annan skål, rör om tills allt löst sig. Häll blandning över riset och rör om väl. Låt riset svalna innan du börjar göra rullarna. Färdiggjord sushivinäger finns att köpa i välsorterade matbutiker.

Montering

Lägg remsor av lax, gurka eller mango på riset. Man kan variera vilken fisk, frukt och vilka grönsaker man använder. När du väljer vad rullen ska innehålla tänk på vilka färger som passar bra ihop.

Rullning
Börja rulla på samma sätt som du skulle gjort om det var en rulltårta. Rulla ihop till en fast rulle. Lägg några blöta krossade riskorn längs kant för att hålla ihop rullen. Pressa ihop bambumattan runt rullen för att få den slät och fin. Låt sushirullen vila i kylskåp fram tills servering.
 

Uppdelning

Dela varje rulle på mitten, dela varje del i två. Från en rulle ska det bli 8 stycken sushibitar.

Servering

Servera sushi ihop med wasabi, inlagd ingefära och sojasås.
659 kr
Fångstmetod: Vildfångad
1290 kr
Fångstmetod: Vildfångad