Gambas al ajillo med pan con tomate

Skal på eller av? Kryddig eller sur? Hur gillar du det? Våra Tapas Gambas kan njutas av ”au Naturel” – de kan också användas i en mängd olika recept och smaksättningar. Då våra Tapas Gambas är kokta behöver man inte tillaga dem mer utan bara sveda dom över den varma glöden för att få till grillsmaken och märkerna. Tänk på att det är röken och flammorna från den smaksatta oljan droppar ner i glöden som ger den goda grillsmaken.
Detta recept är en klassiker som kallas "Gambas al Ajillo". Den fungerar lika bra att göra på grillen som i stekpannan, och de klassiska tomatbröden "pan con tomate" är det perfekta tillbehöret.

Ingredienser

  • baguette
  • 1 paket persilja
  • pressad citron
  • 150 ml kallpressad olivolja
  • 2 stora tomater
  • 5 vitlöksklyftor
  • 0.5 st färsk röd chili eller torkade chiliflingor
  • 12 st Tapas Gambas

Instruktioner

Marinera Tapas Gambas

  • Börja med att hacka vitlöken, persilja, och den färska chilin. (Tänk på att chilin varierar i styrka så smaka av den för önskad mängd).
  • Dela 1 tomat i 4 lika stora delar och lägg den åtsidan. Hacka resten av tomaterna.

Pan Con Tomate

  • Dela baguetten i portions lång bitar och dela dem på mitten.
  • Ringla olivolja över baguetten och rosta den lätt.
  • Ta 1 av de 4 delarna av tomaten och gnugga den in i brödet.
  • Servera med salt.

Grilla eller stek Tapas Gambas

  • Häll olivoljan i en stor stekpanna och ställ den på låg-medelhög värme. Lägg i de krossade vitlöksklyftorna och persiljan, Stek i några minuter tills vitlöken är fräsande och börjar få färg (om vitlöken bränns blir den lätt besk).
  • Lägg i chilin och fräs den snabbt. Ta av stekpannan från värmen.
  • Lägg i de hackade tomaterna för att kyla ner oljan. Rör runt och smaka av med salt, peppar och den pressade citronsaften
  • Kyl ner ljumna oljeblandningen lite extra genom att hälla över den i en skål.
  • Blanda de tinade men kalla Tapas Gambas med tomatoljan i skålen så att de täcks. Låt dem marinera till sig i kylen medans du förbereder grillen och de andra tillbehör.
  • Grilla eller stek Tapas Gambas i en het panna i minut på vardera sida så att de blir värma i mitten och får färg på utsidan.
  • Lägg räkorna tillbaka i marinaden och servera med pan con tomate
Share on Facebook
448 kr
Fångstmetod: Vildfångad