Vildlax temaki den nya Fredagstacon?
Portioner: 4 personer
Ishavet.nu frågade Roger Hjälm som är krögare på Katrinelund Sjökrog utanför Örebro om ett recept på Vildlax Rogers recept går lika bra att använda med andra fisksorter eller den sjömat du tycker är bäst. Kolla in vårt utbud av Sashimi som alla är goda att ha i fredagssushin.Mysig alternativ fredagssushi som går att äta alla dagar i veckan😊
Ingredienser
Ingredienser laxen:
- 400 gram Vildlax (eller annan Sashimi fisk)
- 1 dl Soja av typ Kikkoman
Sushiris
- 4 dl (360 gram) sushiris
- 4 dl Vatten
- 2 Salt
- dl Risvinäger
- dl Socker
Tillbehör till sushin:
- 1 paket Noriblad (rosta gärna av i 225 grader varm ugn i ca 1 minut precis innan serveringen, dela bladen på mitten.)
- 1 st Avocado (skivad)
- st Gurka (skalad och urkärnad och delad I stavar)
- 1 paket Gräslök (Hackad eller delad i ca 3 cm långa bitar)
- 75 gram Löjrom eller stenbitsrom (för topping)
- 1 paket Wasabi (köps färdig)
- 1 paket Inlagd ingefära (köps färdig)
Instruktioner
Gör så här med Laxen
- Skär laxen i tunna skivor medan den är halvfryst.
- Häll rikligt med soja över den skivade laxen och låt stå tills den är helt tinad.
Gör så här med riset
- Skölj riset i kallt vatten och häll sedan av vattnet, upprepa detta 4 gånger.
- Fyll sedan på med vatten så det täcker riset och låt stå i 20 minuter.
- Häll av vattnet samt fyll på och skölj en gång till.
- Mät upp vatten, salt och ris i en kastrull.
- Koka riset i ca 10 minuter på svag värme under lock.
- Ta av från värmen och låt stå i ca 10 minuter
- Mät upp vinäger och socker i en kastrull och värm tills sockret har löst sig.
- Bred ut riset på ett stort fat typ ugnsplåt så att det svalnar så snabbt som möjligt.
- Fördela vinäger och socker blandningen över riset, vänd försiktigt ner blandningen i riset med en slickepott eller stor sked.
Gör så här när det är dags att äta:
- Lägg noribladet på tallriken och placera en del av riset i mitten på riset.
- Lägg på lax och dom tillbehör som du vill ha i din sushi och rulla sedan ihop till en strut.
- Ät och njut.
Tips!
- Köp rispapper och fritera i stekpannan hemma.
- Hätta upp pannan och häll i matolja och lägg i rispappret. Detta går sekundsnabbt om pannan är tillräckligt varm.
- Lägg det friterade bladen på handduk eller papper så att överbliven olja kan sugas upp.
- Lägg ris, lax och tillbehören på det friterade bladet och njut!
Mängdrabatt!
2.5kg från 1490 kr
Fångstmetod: Vildfångad