Blåmusslor med provencalegarnityr
Portioner: 4 Personer
Blåmusslor med provencalegarnityr är en läcker och smakrik rätt som kräver lite trevligt pyssel vid spisen. Receptet är för 4 personer och tar ungefär 40 minuter att tillaga. Musslorna kokas i en stor kastrull tillsammans med lök, vitlök och timjan, sedan toppas de med en smakrik mix av tomater, bacon, vitlök, chili och persilja. Rätten serveras med en skummad buljong gjord på fonden från musslorna.
Ingredienser
- 1 kg Blåmusslor KRAV
- 2 st schalottenlökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 kruka timjan
- 2 msk olja
- 3 dl vitt vin (torrt)
Topping
- 2 st tomater
- 4 skivor bacon
- 1 klyfta vitlök
- 1 st chili (röd)
- 1 knippe persilja
- 50 gram haricots verts
Instruktioner
- Borsta och skölj musslorna.
- Släng bort alla öppna exemplar som inte sluter sig när man knackar på dem och de som ev. är trasiga.
- Skala och hacka löken och vitlöken.
- Fräs lök, vitlök och hackad timjan i olja i en stor kastrull.
- Tillsätt vinet och koka upp.
- Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 3 minuter. Skaka på grytan ett par gånger.
- Släng bort alla musslor som inte öppnat sig.
- Plocka musslorna och behåll en sida av skalet.
- Koka ner fonden, tillsätt grädde och koka ytterligare 4-5 minuter.
- Smaksätt med salt och lite extra vitlök så att rätten får lite karaktär.
- Blanchera tomaterna i kokande vatten i 10 minuter.
- Kyl ner tomaten, skala och skär bort kärnhuset. Tärna tomatköttet fint.
- Strimla baconskivorna.
- Skala och finhacka vitlöksklyftan.
- Finhacka chilifrukten och persiljan.
- Fräs baconstrimlorna knapriga tillsammans med vitlöken. Låt chilifrukten och haricotsverts fräsa med mot slutet.
- Rör i persiljan och de hackade tomaterna.
- Häll allt över musslorna och toppa med mixad skummad buljong.
- Använd stavmixer för att få buljongen skummad.
149 kr
Fångstmetod: Vildfångad