Gravad vildlax helsida

En klassisk gravad lax är hur gott som helst. Det är också enkelt att göra - men tar sin tid då man behöver vänta 2 dygn på grävningen att göra sitt. Det är också enkelt att testa sig fram med olika smaksättningar så som fläder och gin. Använd vår svenska vildlax helsida för en riktigt trevlig smakupplevelse.

Ingredienser

Gravning

  • 6 msk Salt
  • 6 msk Socker
  • 2 tsk Grovstött vitpeppar

Smaksättning (Gin)

  • 3 msk gin
  • 1 tsk svartpeppar, stött
  • 5 enbär, stötta
  • 1 dl dill, hackad

Flädergravning

  • 0.5 dl salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 msk grovkrossad citronpeppar
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 msk citronjuice
  • 0.5 dl grovhackad dill

Instruktioner

  • Skär laxen i två filéer och låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben. Torka filéerna med hushållspapper.
  • Blanda vitpeppar, salt och strösocker samt eventuell smaksättning. Gnid in filéerna på båda sidor med ungefär 1/3 av saltblandningen.
  • Lägg sedan ihop laxen med grovhackad dill och resten av smak & saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida och tunn del mot tjock del. Lägg filéerna i en plastpåse på en tallrik i kylen och försök få ut all luft i påsen. Vänd plastpåsen några gånger.
  • Efter två dygn är laxen klar. Häll bort vätskan som bildas, annars blir fisken för salt.
  • Skrapa bort dill och peppar när laxen ska serveras. Skär filéerna på snedden i tunna skivor.
  • Lägg upp skivor av gravad lax på ett serveringsfat. Garnera med skivor eller klyftor av citron och dillkvistar.
Share on Facebook