Tapas med vitlöksräkor Gambas al ajillo

Portioner: 2 personer
Vitlöksräkor, eller Gambas al ajillo på spanska, är en populär tapasrätt från Spanien. Det är en lättlagad rätt som görs på råa räkor, vitlök, chili, brandy och fiskbuljong. Räkorna fräses i en stekpanna med vitlök och chili, sedan tillsätts brandy och fiskbuljongen och kokas ner. Rätten serveras sedan med hackad bladpersilja eller gräslök som garnering. Det är en läcker och smakrik rätt som passar bra som en del av en tapasbord.
Vitlöksräkor eller Gambas al ajillo är bland de lyxigare tapas man kan laga. Att ha fina och många räkor (och dyra) som tapas är status i Spanien. Serveras som tapas i skålar. Här har jag använt råa räkor. Använder du förkokta räkor så får du skala dem samt blanda i dem på slutet när vitlöken stekt en stund samt fiskbuljongen kokat ner några minuter (så de inte blir överstekta och torra). Det blir också gott.
Testa gärna vår fantastiska blandade ceviche också

Ingredienser

  • 100 gram skalade råa gambas räkor
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 krm chiliflakes eller en liten röd torkad cayennepeppar eller piri piri
  • 1 msk brandy eller konjak
  • 1 nypa salt
  • 0.5 dl fiskfond (1/6 fiskbuljongtärning upplöst i vatten)
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk hackad bladpersilja eller gräslök

Instruktioner

  • Skala och finhacka vitlöken.
  • Värm oljan i en liten stekpanna.
  • Tillsätt vitlök och chili samt stek på låg värme i några minuter. Rör då och då. Vitlöken ska ej bli svart men få lite färg.
  • Skala räkorna. Ta ev. bort tarmkanalen om du köpt så stora räkor.
  • Tillsätt räkorna och öka värmen. Fräs några sekunder.
  • Tillsätt brandy och koka bort alkoholen några sekunder. Tillsätt sedan fiskbuljongen och koka ner i ca 2 minuter.
  • Smaka av med lite flingsalt.
  • Servera vitlöksräkorna direkt och garnera gärna med hackad bladpersilja eller gräslök.
Share on Facebook
448 kr
Fångstmetod: Vildfångad
949 kr
Fångstmetod: Vildfångad